Zdrowie - Nowa strona Razem lepiej

Przejdź do treści

Zdrowie

Aktualności
Zdrowie rośnie
wokół nas
Koniec lata to najwyższy czas, by pomyśleć o zbliżającej się zimie i zadbać, by nasze spiżarnie zapełniły się bogactwem natury, po które będziemy sięgać podczas długich, zimowych wieczorów. Mieszkamy w czystym (prawie) środowisku więc tym bardziej mamy możliwość skorzystania z różnych owoców i ziół rosnących w naszych sadach, na łąkach czy miedzach polnych.
Członkowie Postomińskiego Stowarzyszenia „Razem lepiej” mieli niezwykłą przyjemność poznania osoby o wielkiej wiedzy z zakresu fitoterapii.
Fitoterapia – inaczej ziołolecznictwo, to dział medycyny i farmakologii zajmujący się wytwarzaniem leków ziołowych z naturalnych bądź przetwarzanych surowców, uzyskiwanych z roślin leczniczych oraz ich stosowanie w profilaktyce.
Pani Teresa z Objazdy przekazała zebranym cały wachlarz rad i wskazówek jak wykorzystać pokrzywę, dziewannę, wrotycz, krwawnik, dziurawiec czy też żyworódkę. Słuchacze mogli popróbować leczniczej herbatki wzmacniającej odporność organizmu. Ze względu na zbliżającą się jesienną aurę i w związku ze zwiększoną podatnością naszych organizmów na infekcje grypopodobne podajemy ten przepis, bo nie dość że zdrowa, to jeszcze smaczna.
Skład herbatki na 1 litr.
Po łyżce suszonych ziół: owoc morwy białej, owoc Goji (kolcowoja chińskiego), nasiona pokrzywy (może być gałązka świeżej pokrzywy z nasionami). Zalej 1 litrem wody i gotuj na małym ogniu 15 minut. Dodaj: garść kwiatów (lub owoców) głogu, gałązkę mięty pieprzowej. Całość odstaw do naciągnięcia na ok. pół godziny. Przelej do termosu ze szklanym wkładem, pij 3 razy dziennie po ok. ¾ szklanki.
W czasie spotkania była też możliwość spróbowania cukinii faszerowanej kaszą owsianą, a także porozmawiania o technice robienia octu jabłkowego.
Pani Teresa zachęcała do spożywania pożywienia wzmacniającego naszą odporność, m.in. produktów owsianych, które posiadają beta – glukany.
Również zebrani dzielili się swoimi doświadczeniami w korzystaniu z ziół. Tak wiele rośnie ich w naszym otoczeniu, a tak szybko zapomnieliśmy o ich zdrowotnym znaczeniu.
Ot taka pokrzywa, traktowana jak chwast, rośnie wszędzie, a ma bardzo wszechstronne zastosowanie, wskazania to m.in. na: ogólne osłabienie, zawroty głowy, osłabienie kończyn, ogólne zmęczenie, bezsenność, kłopoty z nerkami i pęcherzem, dolegliwości reumatyczne. Dawka dzienne, to 5g. Czas gotowania 10 min., pić.
Pani zielarka będzie jeszcze gościem w naszej gminie, w ramach projektu z budżetu obywatelskiego pt. „Gmina przyjazna seniorom” napisanego przez Stowarzyszenie „Razem lepiej”. warto śledzić informacje i warto uczestniczyć w spotkaniach.
Uczestnicy spotkania bardzo dziękują p. zielarce za przypomnienie o dbanie o zdrowie dzięki ziołom.
Teresa Rysztak

Wróć do spisu treści