Przyjacielskie - Razem lepiej

Idź do spisu treści

Menu główne:

Przyjacielskie

Aktualności
Przyjacielskie spotkanie
 
                Postomińskie Stowarzyszenie „Razem lepiej” od 6 lat aktywnie uczestniczy w budowaniu przyjacielskich relacji z partnerską gminą Trinwillershagen. Wiosenną porą gościliśmy niemieckich seniorów na jajeczkowym spotkaniu w Postominie, później spotkaliśmy się w Niemczech na uroczystościach związanych z 10 leciem partnerstwa naszych gmin. Jesienną porą grupa niemieckich przedstawicieli samorządu, strażaków i seniorów zawitała do gminy Postomino, by uświetnić tegoroczne uroczystości dożynkowe.
                Niezwykle miłym akcentem było osobiste spotkanie senioralne podczas uroczystej kolacji w „Panoramie Morskiej”. Większość osób zna się już z imienia, więc uścisków i miłych gestów nie brakowało, oczywiście doskonalenie języka odbywało się pod fachową opieką naszych tłumaczek – pani Anny oraz pani Karoliny. (Serdeczne podziękowania za to wsparcie).
                Podczas dożynkowych uroczystości grupa niemiecka podziwiała wieńce dożynkowe, nasze stoiska, uczestniczyła w zmaganiach sportowych, a także chętnie włączyła się do tańców integracyjnych i mimo braku rozeznania w naszej narodowej tradycji – wspaniale „zatańczyła” poloneza.
                Te sympatyczne, wspólne spotkania pozwoliły polskim seniorom zobaczyć „kawałek świata”, poznać trochę inną kulturę i nabrać pewności siebie.
                Planowane są w nadchodzącym roku warsztaty kulinarno-integracyjne senioralnej grupy polsko-niemieckiej. Wstępem do tych zajęć była degustacja pysznych powideł śliwkowych, które przyrządziła Frau Lilli i jej mąż Axel. Poniżej podajemy przepis – oryginalny i w tłumaczeniu:
1.       1,5 kg Früchte (Pflaumen, Kirschen, Himbeeren…)
2.       ½ kg Gelierzucker 2:1
3.       400 g Schokolade (klein schneiden) – 80% kakao,
·         Früchte und Zucker mischen, die Schokolade dazu tun, 4 min. kochen, in Glaser abfüllen.
Lilli & Axel
1)      1,5 kg owoców (śliwki, wiśnie, maliny…)
2)      ½ kg cukru żelującego 2:1
3)      400 g czekolady (pokruszonej) - gorzka
4)      Owoce i cukier zmieszać, dodać czekoladę, gotować 4 min., przelać do słoików.
 
Jesienną porą przepis jak znalazł.
Teresa Rysztak
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego