Kapusta - Razem lepiej

Idź do spisu treści

Menu główne:

Kapusta

Aktualności
Pyszna i zdrowa kapusta kiszona
 
                Postomińskie Stowarzyszenie „Razem lepiej” wspólnie z członkami Koła Terenowego Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków zintegrowało się przy wspólnej pracy. Tradycyjne już spotkania w świetlicy w Wilkowicach poświęcone są wspólnym działaniom przy kiszeniu kapusty.
                Podczas spotkania każdy ma jakieś zadanie do wykonania. Naczelnym dyrektorem od kiszenia została Jadzia Pakos, ponieważ to ona najlepiej wie, ile soli, ile kminku czy liścia laurowego dodać, by kapusta była pyszna. Żeby ludzie mieli siłę do ciężkiej pracy trzeba ich nakarmić. Oczywiście kapustą nafaszerowaną mięskiem. Tutaj naczelnym dyrektorem „gołąbkowym” była Lusia Manuszewska, która pieprzyła, soliła, smakowała i gotowała. Wszyscy z wielkim zaangażowaniem pomagali: czyścili, kręcili, kroili, „deptali”, wycierali, sprzątali aż dwie beczki kapusty ukisili. Najpiękniejsze, że później się podzielili, do domów zabrali, a resztę do wspólnej konsumpcji zostawili.
                Przy okazji - po pysznej gołąbkowej kolacji – były rozmowy o wartościach kapusty, o możliwościach jej wykorzystania, no i zbliżającym się 10-leciu stowarzyszenia.
                Uczestnicy tego spotkania dziękują dyrekcji Centrum Kultury i Sportu za udostępnienie świetlicy w Wilkowicach dla potrzeb stowarzyszenia oraz sobie nawzajem za kawał fajnej roboty.
Teresa Rysztak
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego