Kapusta - Razem lepiej

Idź do spisu treści

Menu główne:

Kapusta

Aktualności
Tradycyjne kiszenie kapusty w Staniewicach
 
Postomińskie Stowarzyszenie „Razem lepiej” tradycyjnie w swoich działaniach sięga do tradycji, a tradycją na wsi jesienną porą było kiszenie kapusty.
Wartości kiszonej kapusty są niezwykłe dla organizmu.
Wartość energetyczna kapusty kwaszonej (dla 100 g) wynosi 17 kcal. Jest bogatym źródłem:
witaminy C (dawniej była używana przez załogi okrętów, jako środek przeciw szkorbutowi) , wapnia i fosforu, witaminy E, naturalnych przeciwutleniaczy (karotenoidów, polifenoli), bakterii Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy, działających grzybo- i bakteriobójczo fitoncydów związków siarkoorganicznych.
Jednak niskie pH kwaszonej kapusty może niekorzystnie wpływać na wrażliwe żołądki osób, które jedzą ją na surowo. Jej spożywanie jest zalecane szczególnie w okresie zimowym, kiedy trudniej dostępne są świeże owoce i warzywa.
Właściwości zdrowotne wykazuje także sok z kiszonej kapusty, który jest źródłem probiotyków. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, wspomaga odchudzanie i posiada działanie przeciwnowotworowe. ( źródło https://pl.wikipedia.org)
Dwudziestoosobowa grupa seniorów pod przewodnictwem wieloosobowym i wielosmakowym (bo każdy miał coś do powiedzenia i dodania) przy dużym zaangażowaniu p. sołtys Staniewic i Jej męża przygotowała ponad 200 kg kiszonej kapusty. Mistrzami w operowaniu wielkim ubijakiem okazali się panowie: Tadziu Żelazko i Romek Krajewski. Panie soliły, dodawały kminku, dosypywały kapusty i marchwi, nie żałowały przy tym uśmiechu i wsparcia.
Wyszło dwie beczki 100 litrowe. Teraz musi to zakisić się i odgazować, a potem będziemy dzielić – bo jest czym i dla kogo.
Równocześnie z kiszeniem odbywały się prace przy robieniu sytej i zdrowej potrawy – gołąbków. Tutaj niezastąpione były wszystkie ręce naszych pań – ale mistrzem gołąbkowym okazała się Ludwika Manuszewska.
Po skończonej pracy i po uporządkowaniu miejsca pracy „zgłodniała” gromada z „Razem lepiej” zasiadła do wspólnej konsumpcji.
Gołąbki były pyszne, apetyty dopisywały, kapusta się kisiła – same pozytywy.
Zarząd Stowarzyszenia wyraża serdeczne słowa podziękowania dla wszystkich, którzy wsparli to działanie. Wiadro kiszonej – domowym sposobem – kapusty i zdrowy uśmiech będzie podziękowaniem dla uczestników oraz dla  życzliwych grantodawców.
Teresa Rysztak
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego